Lapskaus

Dette er min favoritt middag. Det er hjemmekos i en gryte, så enkelt er det. Og så er det jo lettvint som fy! Men det tar litt tid det skal innrømmes. Men det er verdt det.

Jeg har en ti liters gryte fra IKEA som jeg bruker til dette formålet. Spørsmålet er: Hvor mange porsjoner er dette? Svaret er: Har ingen aning. Jeg har foret 10 personer på denne mengden, men da var fem av dem barn. Tre av barna var gutter, men han minste er bare to år. Og to av dem er store mannfolk. Jeg har også laget denne mengden til min egen familie på fire og da ble det igjen en prosjon hver til mor og far til kveldsmat, pluss lunsj for mor dagen etter. Så når det gjelder antall porsjoner denne oppskriften gir? You tell me…

I gryta har jeg:

3 kg poteter

3 gulrøtter

1/2 løk

1/4 purre

1,4 – 1,8 kg høyrygg

1 buljongterning

salt, pepper

smør til steking

vann

Først skreller jeg poteter og kutter de i biter. Jeg har de i gryta med en gang og har over vann slik at det nesten dekker potetene og setter det til koking sammen med en buljongterning. I mellomtiden skreller jeg gulrøtter og løk og kutter opp resten av grønnsakene og har de oppi gryta.

476

Så er det tid for kjøttet. Jeg renskjærer kjøttet for slintrer og det meste av fettet og kutter det i biter. Så steker jeg det opp i små porsjoner av gangen og salter og pepprer.

480

Jeg bruker smør til stekingen fordi det gir så god smak (og jeg rører ikke margarin!). Når kjøttet er stekt og krydret heller jeg det over i gryta. Etter hver porsjon med kjøtt som går opp i gryta, tar jeg bittelitt vann i stekepanna og steker ut kjøttrestene og har det over i gryta.

482

Dette gir lapskausen både farge og smak.

Så skal den bare koke seg ferdig (og eventuelt krydres litt til). Og nytes!

Om Iren

Jeg er en 40-og-noe år gammel dame som har vært en asfaltelskende byjente hele mitt liv inntil jeg - totalt ute av karakter - bestemte meg for å flytte på landet med mann, barn og hamster. Og jeg elsker det!! Her på bloggen inviterer jeg deg inn i mitt liv og det som inspirerer meg, irriterer meg, gleder meg og rører seg i mitt hode og i mitt liv. Her på landet. Velkommen inn!
Dette innlegget ble publisert i Oppskrifter og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s