Mine 5 beste sparetips

Livet mitt har endret seg litt det siste året. Vel, for å være helt korrekt har hele familien sitt liv endret seg. For litt over et år siden gikk mannen min siste året på en tre årig utdanning og jeg drev AS Familien. Vi levde på et nøye sammenskrudd budsjett, hvor ingenting var overlatt til tilfeldighetene. Og så kom mannen min i jobb og vi fikk to lønninger. Nirvana!! Så utrolig deilig å kunne kjøpe en bukse uten at det sto på budsjettet den måneden. Å kunne gi litt beng når vi handlet mat. Å kunne kjøpe akkurat det jeg hadde lyst på når vi var i butikken uten å måtte planlegge det først.

Og så kjøpte vi oss hus og flyttet på landet. Den økonomiske situasjonen vår har ikke endret seg så veldig mye. Utrolig nok. Vi har rett nok mer lån , men det blir allikevel ikke store forskjellen på måndlig utgift ettersom vi ikke lenger betaler husleie. Men prioriteringene og ønskene har endret seg. Vi har lyst til å pusse opp kjøkkenet etterhvert. Og vi må nok gjøre noe med taket på badet nede. Og kanskje vi skulle byttet om på taket på garasjen? Hva med å bygge hems på garasjen? Brygge? Båt? Vi har plutselig mange ønsker og mange ting vi må ta tak i. Og det koster penger. Og da ser jeg at vi bruker mye mer penger nå enn det vi gjorde for et år siden. Spesielt på mat. Men også på andre ting, ettersom jeg ikke er like flink til å finne tilbud lengre.

Jeg starter derfor nå et prosjekt, i første omgang ut året og i første omgang på maten. Så får jeg se om jeg husker hvordan jeg gjør dette da. Matbudsjett. Middagsplanlegging. Spare, spare, spare og allikevel lage sunn og god mat.  Og tipsene, ja de deler jeg selvfølgelig her 🙂  Her er mine fem største tips for hvordan spare penger på maten:

1. Sjekk kiloprisen.

Synes det er rart at flere ikke gjør dette. Kaffe, for eksempel. De kan spare ganske mye penger i løpet av en måned. Ikke bare på kaffe da. (Men drikker du like mye kaffe som vi gjør, så skal du ikke kimse av det altså)

2. Planlegg – alfa og omega

Planlegg middager. Hvis du vet hva du skal ha til middag så slipper du dyre, kjappe løsninger. Og planlegg før du går i butikken ved å skrive en handleliste, så slipper du alle impulskjøpene. Og planlegg hvor mye penger du skal bruke på mat, med andre ord – lag et matbudsjett.

3. Handle en gang i uka.

Jo oftere du er i butikken, jo oftere har du sjansen til å få med deg dyre impulskjøp hjem. Ikke ofte du finner en som skal inn i butikken bare for å kjøpe melk og brød som kommer ut igjen med bare melk og brød.

4. Ta ut penger

Ved å ta ut penger for månedens matbudsjett er det lettere å holde seg til budsjettet.

5. Matboks

Smør mat til lunsj. Mat fra kantinen eller kiosken kan fort utgjøre mye penger i løpet av en måned.

Og matpakke trenger heller ikke være kjedelig. Her har jeg mange tips og forslag. Men det får bli et senere innlegg. 🙂

038

Om Iren

Jeg er en 40-og-noe år gammel dame som har vært en asfaltelskende byjente hele mitt liv inntil jeg - totalt ute av karakter - bestemte meg for å flytte på landet med mann, barn og hamster. Og jeg elsker det!! Her på bloggen inviterer jeg deg inn i mitt liv og det som inspirerer meg, irriterer meg, gleder meg og rører seg i mitt hode og i mitt liv. Her på landet. Velkommen inn!
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s